Kattinge Bylaug
...fordi fællesskab er sjovere!
Kattinge landsby
Kattinge-området ligger ved Kattinge Vig og halvøen Bognæs i den inderste del af Roskilde Fjord. Området omfatter den gamle Kattinge Landsby, det middelalderlige Nebbe Slot og mølle- og industrianlægget Kattinge Værk samt Søerne, der via åsystemet strækker sig op til det sagnomspundne Lejre.

Kattinge er formentlig en af de smukkeste og bedst bevarede landsbyer i Danmark, og fjordlandskabet omkring Kattinge Vig og Bognæs betegnes af Fredningsstyrelsen som ”mere end et typisk og smukt dansk landskab, det er enestående.
”Den 27. juni 2011 vedtog Lejre Kommune en bevarende lokalplan for landsbyen. Mere info under menupunktet Kattinge.
Om kattinge bylaug
Det moderne Kattinge Bylaug blev dannet i 1979 med det formål at "varetage beboernes fælles interesser styrke sammenholdet blandt beboerne". Et af midlerne til dette er nærværende hjemmeside, der indeholder informationer om og billeder fra Kattinge - til glæde for os selv og, forhåbentlig, andre på egnen og ude i den store verden.

Hjemmesiden opdateres typisk efter arrangementer med billeder eller lign. I starten af oktober skal du holde ekstra godt øje med hjemmesiden, hvor arrangements datoer for det nye år lægges op - husk straks at lægge arrangementerne ind i din kalender.
Nyheder
fra Kattinge Bylaug
Samskabelse, uhygge og hjerternes fest
Udgivet den 15. oktober 2022, af Kattinge Bylaug
- Kattinge byder på lidt af hvert den næste tid

Arrangementerne koster ikke noget
Du kommer ikke mere til at skulle betale for fastelavnsboller, gløgg eller saftevand til vores arrangementer i
Kattinge. Generalforsamlingen besluttede, at det giver for meget administration for de håndører, der
kommer ind.
I stedet opfordrer vi alle Kattinge-beboere over 18 år til at indbetale 100 kr. årligt til bylauget. Hvis du ikke
har fået det gjort, kan du gøre det på dette mobilepay nr. 202450 eller på konto nr. 2280 - 3275615845, husk
at skriv navn og adresse.


Smuk Grønning hele året
Allerede på mandag den 24. oktober får du chancen for at være med til at gøre klar til et blomsterflor på
Grønningen til foråret. Vi har købt ind til tulipaner, påskeliljer, krokus og kæmpeprydløg (ligner forvoksede
purløg i blomst).
Kom kl. 17 og vær med til at lægge løg i jorden. Vi har købt gode redskaber, som gør det let!


Uhyggeligt kreativ halloween
Søndag den 30. oktober fra kl. 15 gentager vi succesen fra sidste år.
Mød op på Grønningen og medbring det, du skal bruge, fx:

● græskar
● værktøj (knive, sakse...)
● kastanjer
● tændstikker
● garn
● skåle til græskarkerner og græskaraffald.

Tag også en kop med, så du kan få varm kakao direkte fra bålet. Eller spis ulækre kager med hemmelige
ingredienser.

Børnene rasler fra kl. 18

Har du lyst til at få besøg af monstre, hekse og orker, så sæt et lys eller et græskar foran dit hus. Du er
garanteret en uhyggelig oplevelse!


Julen er hjerternes fest

Om lidt skifter vi til vintertid, og med mørket kommer den skønne julefest.
Første søndag i Advent (søndag den 27. november) tænder vi juletræet kl. 16 på Grønningen.
Vi danser omkring træet akkompagneret af levende musik, og vi skåler med hinanden i gløgg og kakao,
mens vi guffer æbleskiver med hjemmelavet syltetøj.
Børnene er velkomne til at medbringe pynt til træet.


Information om bylaug, årshjul og nyheder
Husk at i altid kan finde årshjulet og nyheder fra bylauget på vores hjemmeside:
http://www.kattingelandsby.dk/
Samt at man kan download mobile app’en “Landsbylivet” for at få notifikationer på mobilen, når der
kommer nyheder og aktiviteter fra bylauget eller landsbyen.
Læs mere om hvordan man gør på vores hjemmesiden under menupunktet “Hjælp”.


Mange hilsner fra
Bestyrelsen i Kattinge Bylaug
Kattinge Høstfest 2022
Udgivet den 16. august 2022, af Kattinge Bylaug
Den står på langtidsstegt lam, Herslev øl i baren, afrikansk dans på Grønningen for alle, kage konkurrence og til slut efter spisning, live musik spillet af Kattinge Jammer.
På lørdag (den 20 august) går det løs - vi skal afholde den årlige byfest.

Vi starter i år kl 14:00 med høstmarked. Alle er velkommen, til at sætte en bod op og sælge ting og sager, legetøj, mad m.m. Bylauget byder på kaffe og te til alle og ølhanerne er åbne. Der er lagt op til en kage konkurrence, så 1..2..3……BAGE. Den som kommer med den bedste kage, slipper for at få kagerester med hjem…. fordi kagen er spist op.


Vi vil lave et fællesfoto for alle børn i byen, så dem der vil være med mødes på “Gruset” (petanque banen) kl 15:00 til fællesfoto.
Bemærk: “Fotoet vil komme op på bylaugets hjemmeside”.

Kl 16:00 for vi besøg af en afrikansk dans gruppe, kom og dans med, især alle jer børn, men også alle jer voksne. Så er det bare 1..2..3……DANS

Bylauget byder velkommen kl 18:30 og vi spiser sammen. Alle tager en noget med til fælles buffen. Lammet koster 70 kr pr. næse, man skal ikke bestille kød på forhånd, man betale blot, når man henter kødet. Dem der ikke ønsker langtidsstegt lam, kan grill eget kød på grillen

Efter fællesspisning er det tid til live musik, når “Kattinge Jammer” gå på scene omkring kl 20:15.Hjælp os med opsætning og nedtagning
Bylauget opfordre til, at alle der har mulighed for, at deltage til opsætning og oprydningen møde op og giver en hånd med.

"Program for opsætning og oprydning"

Fredag den 19, kl. 17:00 - “Telt, borde, stole og sceneopsætning”
Lørdag den 20, kl. 10:00 - “Borddækning og pynt”
Søndag den 21, kl. 11:00 - “Oprydning”,
Søndag den 21, kl. 16:00 - “Telt nedtagning (hvis teltene var våde om formiddagen)”Vi ses på Grønningen den 19 til “opsætning”, den 20 til “årets fest” og den 21 til “oprydning”.

Mange hilsner
Kattinge Bylaug
Mobil app’en “Landsbylivet” er nu kommet til Android
Udgivet den 07. juni 2022, af Kattinge Bylaug
Det er en fornøjelse nu, at kunne tilbyde alle med en Android telefon, også at kunne installer app’en “Landsbylivet”. Med app’en installeret på din telefon, kan du nu følge med i, hvad der sker i byen og læse nyheder og finde vores aktiviteter. Du kan også vælge, at lytte med på vores aktuelle emner og få notifikationer når der sker nyt.

Du henter app’en på Google Play her:
https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.bitmosphere.mobile.landsbylivet

App’en er nem at bruge. Installer den og vælg så “Lejre” kommune. Vælg derefter den eller de byer du ønsker nyheder og aktiviteter fra. Opsæt din by, og tilmeld dig som “lytter” til “Kattinge bylaug”. Du kan yderligere opsæt bylauget, ved at klikke på det. Vælg hvilke aktuelle emner, du vil modtager beskeder fra, som så kan læse i “Mine beskeder”.

Har du spørgsmål eller problemer så skriv til: kattinge.bylaug@gmail.com

Mange hilsner
Kattinge bylaug
Nyhedsbrev sommer 2022
Udgivet den 16. maj 2022, af Kattinge Bylaug
Kære Kattinge folk

Sommeren er kommet, og her kommer der også et par nyheder m.m. fra Bylauget.

Vild med vilje
Vi har nu fået etableret 5 bede langs Kattinge Bygade, hvor der skal gro vilde blomster. Vi havde en super dag i foråret, hvor vi mødes og gravede ud til blomsterbedene. Tak for lån af maskiner og traktorer, det var en stor hjælp. Der blev arbejdet igennem, og i løbet af 3 - 4 timer lå der 5 fantastiske "kattebakker". Nogle af børnene i byen var med til at så blomsterfrø, og nu kan man se, at blomsterne er på vej op. Vi er sikre på, at vi så adskillige insekter lave "high five" til hinanden.


Arbejdslørdag
Den 18 juni mødes vi til arbejdslørdag. Listen er lang, så vi håber at se mange friske folk fra byen. Mere detaljeret information om arbejdslørdagen, så som hvad vi skal lave, kan ses på hjemmesiden ( http://www.kattingelandsby.dk ) ved at klikke på aktiviteten "Arbejdslørdag" i kalenderen. Eller man kan finde listen på mobil app'en "Landsbylivet", hvis man har fået den installeret.


Sankt Hans
Igen i år mødes vi til fælles spisning på Grønning kl. 18:00. Man medbringer selv sin egen mad, drikkevarer, service og evt. kød til grillen. Når vi har spist og er mætte, går vi sammen ned til Sanne og Brians mose og tænder Sankt Hans bålet.


Sommerfesten
Husk at sæt kryds den 20 august, der holder vi sommerfest i byen.
Vi fortsætter konceptet fra sidste år med musikscene, samt grill af et stort dyr, som man kan købe en luns af, og vi serverer selvfølgelig igen fantastisk Herslev øl. Vi må erkende, at vi endnu en gang må indkøbe en ekstra fustage i forhold til sidste år.
Som noget særligt i år får vi besøg af en række artister, som vil underholde og undervise i afrikansk dans. Det starter om eftermiddagen omkring kl 16:00. Vi sender mere information ud, når vi nærmere os festen.


Billeder på hjemmesiden
Der har været snak om, hvilke billeder man må lægge på hjemmesiden. Det drejer sig om, at hvis man som person, ikke ønsker at kunne findes på nogen billeder, vil vi selvfølgelig gerne respektere det. Vi opfordrer derfor alle, som IKKE ønsker at blive vist på hjemmesiden, til at kontakte Bylauget og informere os om det. Så sorterer vi selvfølgelig de billeder fra. Bylauget lægger ikke billeder ud på Facebook, -kun tekst.


Bredbånd
Vi opfordrer alle til at gå ind på TDC interesse side for fibernet og tilmelde sig. Jo flere vi kan få derind, jo større er chancen for, at vi kan få lagt fiber ud til husene og dermed få 1000 m/bit forbindelse i stedet for de 40-60 m/bit, vi har i dag. Så tilmeld jer i en fart via linket herunder. Skriv blot jeres adresse, og derefter tilmelder man sig interesselisten, det tager kun et minut.

https://tdcnet.dk/fiber/adressetjek/


Kattinge Bylaug på mobilen "Landsbylivet"
Vi er begyndt at bruge landsbyplatformen “Landsbylivet” i vores arbejde. Det giver os mulighed for at sende information ud til jer, som I vil kunne modtage på jeres mobil. Man skal dog installerer app'en "Landsbylivet" og finde Kattinge og derefter finde "Kattinge Bylaug". Man kan tilmelde sig som "lytte" på aktuelle emner og få mere løbende information i form af beskeder. Lige nu kan man "lytte" på følgende emner: "Trafikudvalget", "Vild med vilje", "Kort nyt fra Bylauget", "Fibernet til byen", "Børne Bylauget" og "Bålplads". Mobil app'en findes lige nu kun til IPhone, men Android udgaven er lige om hjørnet, vi sender info ud, når den kan hentes til Android telefoner

Hente app'en på AppStore her, denne hedder "Landsbylivet":
https://apps.apple.com/dk/app/landsbylivet/id1608600418?l=da


Bladet "Kattinge Folk"
Arbejdet med at skrive bladet "Kattinge Folk" er et temmelig omfattende arbejde, som ingen i Bylaugets bestyrelse har tid eller overskud til. Vi har derfor valgt at sende 4 - 5 årlige nyhedsbreve ud i stedet for. Hvis der er nogen, som brænder for at blive redaktør på deres egen avis, er stillingen hermed slået op som redaktør, trykkeansvarlige og udgiver af "Kattinge Folk". Indtil da så benyt vores mobil app, vores hjemmeside og læs vores nyhedsbreve.


Kort nyt fra GHUF
- Herslev har bedt Lejre Kommune om at foreslå et andet sted til placering af mobilmasten.
- Foreningen Lejres Landsbyer: Er netop stiftet. Region Sjælland og Lejre Kommune har bevilget penge til foreningen
- Stier på Gevninge Halvøen: Der er inviteret til møde om stier i Gevninge beboerhus 19/5.


En stor stor tak til næstoldermand Jesper Tornberg.
Jesper Tornberg har trukket sig som næstoldermand og bestyrelsesmedlem i Bylauget. Så her en stor tak for alt det gode Bylaugs arbejde, du har lavet i alle de mange år, du har været med i bestyrelsen.


Til slut er der blot et ønske om en dejlig sommer til jer alle der ude.

Kattinge Bylaug


Kattinge nyheder, og aktiviteter ned i din lomme
Udgivet den 22. marts 2022, af Kattinge Bylaug
Få Kattinge nyheder, og aktiviteter ned i din lomme med app’en - “Landsbylivet”

Der er kommet et landsbyforum i Lejre, som vedrører alle byer i kommunen og vi har fået oprettet vores bylaug i dette forum. Dette giver bylauget mulighed for at oprette nyheder og aktiviteter, som du så kan finde på en mobil app som hedder “Landsbylivet”.

Forummets formål er at tilbyde os som bylaug en række værktøjer og at bringe byerne tættere sammen gennem vidensdeling og lettere tilgængelighed. Vi har valgt at bruge disse værktøjer i forbindelse med vores arbejde i bylauget.

Forummet tilbyder os en gratis hjemmeside til vores bylaug. På hjemmesiden kan du læse om byen og om bylauget. Du vil kunne finde de seneste nyheder, en aktivitetskalender samt kontaktinformationer til bylauget. Vores hjemmeside kan tilgås via denne webadresse:

http://www.kattingelandsby.dk

Vi vil begynde at sende nyheder og beskeder ud til jer ved hjælp af de nye værktøjer og vi vil oprette alle vores aktiviteter der. Alt dette vil bliver tilgængeligt for dig enten via vores nye hjemmeside eller via en mobil app som hedder “Landsbylivet”Hvad gør jeg nu?

For at læse vores nyheder, beskeder og se vores kalender, kan du enten besøg vores hjemmeside eller du kan installer app’en “landsbylivet” på din mobil, den findes kun til IPhone, men kommer også til Android senere. Du finde app’en på AppStore ved at søge på “Landsbylivet”. Eller kllk på linket herunder

https://apps.apple.com/dk/app/landsbylivet/id1608600418?l=da


Når app’en er installeret og du har startet den, skal du trykke på “Mine steder”. Her vælger du “Lejre” som kommune, og derefter vælger du “Kattinge”. Du kan godt vælge flere byer, hvis du ønsker det. Klik derefter på “Kattinge” for opsætning af byen. Tilvælg så “Kattinge bylaug” og tryk derefter ind på vores bylaug.

Vi har oprettet en række aktuelle emner i vores bylaug. I opsætning af bylauget har du mulighed for at til- og fravælge disse emner. Hvis du tilvælger et emne, vil du modtag en besked, når vi har nyt at fortælle om emnet. Beskeden vil komme som en notifikation til din telefon og du vil kunne læse den i “Mine beskeder”.

Når du har sat alt op, så klik ud af opsætning og tilbage til startsiden. Herfra kan du tilgå dine nyheder, kalender og beskeder.

Som bruger af “Lejresbyer.dk” kan du også selv oprette aktiviteter i din eller andre byer. Det kunne være udstilling, lokale events, loppemarked m.m. Man opretter blot en profil og derefter sin aktivitet. Alle har også mulighed for at del viden, ved at lave et indlæg på et af de aktuelle emner, som er tilgængelig på “vidensdeling siden”.

Hvis du er nysgerrig og vil vide mere om Lejres landsforum kan du besøg siden her:

https://lejresbyer.dkHar du spørgsmål eller andet så kontakt os.

Bedste hilsner
Kattinge Bylaug
Nyhedsbrev foråret 2022
Udgivet den 15. marts 2022, af Kattinge Bylaug
Kære Kattinge folk

Her er nyt fra Bylauget. Corona har sluppet sit tag - også her i byen, så vi er nu begyndt at mødes igen i de forskellige udvalg og projekter i byen.


Få nyheder, aktiviteter og info fra projektgrupperne ind på mobilen.
Vi er begyndt at bruge landsbyplatformen “Landsbylivet” i vores arbejde. Det giver os mulighed for at formidle information ud til jer i Kattinge via en mobil app, som I kan installere. Lige nu findes den kun til IPhone, men der kommer også en Android udgave på et tidspunkt. Hvis I vil følge med og gøre Kattinge til den mest "High Tech‘ede" by i Danmark, så installer app’en på din mobiltelefon. Så sørger vi for, at I har nyheder og aktiviteterne lige ved lommen. Har I brug for hjælp, så skriv eller kontakt os.
Vi har lige nu følgende emner, I kan få nyt om via appen:
Trafikudvalget, Vild med vilje, Kort nyt fra Bylauget, Børne Bylauget og ny bålplads.

Hente app'en på AppStore her, denne hedder "Landsbylivet":
https://apps.apple.com/dk/app/landsbylivet/id1608600418?l=da

Børne Bylauget vil begynde at annoncerer lege arrangementer via app´en, så vi nemt kan arrangere rundbold, fodbold eller andet sjovt på Grønningen. Så især en opfordring til børnefamilierne til at benytte app’en og tilmeld jer emnet: Børne Bylauget.

Vi sender også et separat nyhedsbrev om app’en og “Landsbylivet”


Vild med vilje
Som omtalt på generalforsamling 2021 har udvalget “Vild med vilje” planlagt at lave 3 - 4 mindre områder langs Kattinge Bygade, hvor der skal etableres vilde blomster.
Dem, der kan og har lyst, er velkommen til at møde op:
Lørdag den 2. april kl. 10:00 på Grønningen.
Vi vil grave ud til disse bede og gøre jorden klar, så der kan sås vilde blomster. Vi har fået et tilskud af Lejre kommune på 15.000 kr. til at etablerer disse bede. Kom og være med, hvis I har lyst. Der vil være maskiner til at udfører det tunge arbejde.


Trafikudvalget
Trafikudvalgt arbejder på at lave en trafik løsning, som tilgodeser alle i området omkring Kattinge. Vi skal igen mødes med kommune her til foråret, og vi håber, der kan komme noget godt ud af dette møde.
Hvis I ønsker løbende information om trafik, så tilmeld jeg emnet “Trafik udvalg” på app’en “Landsbylivet”.


GHUF
Gevninge Halvøens Udviklings Forum har også trafik på deres dagsorden for hele Gevninge Halvøen. Mathilde fra bestyrelsen er blevet repræsentant for Kattinge i GHUF. Der kommer mere info fra GHUF senere i år.


Fibernet til byen
Vi vil gerne arbejde på, at få fibernet ud til husene i Kattinge by. Vi er ved at etablerer en arbejdsgruppe. Hvis der er nogen i byen, som gerne vil være med i denne gruppe, så skriv til Bylauget eller til “michael.hoien@gmail.com”. Vi har nemlig brug for flere hænder i gruppen!!

I kan selv gøre en forskel allerede nu, ved at tilmelde jer interesselisten hos TDC. Jo flere, der er på listen, des større chance er der for, at de graver fibernet ud til husene. Så tilmeld jer via linket herunder. Skriv blot jeres adresse, og derefter tilmelder man sig interesselisten, det tag kun 1 minut.

https://tdcnet.dk/fiber/adressetjek/


Fredags øl på Bryghuset i Herslev
Første fredag i måneden mødes Herslev borgere til fredags øl på bryghuset. Vi i Kattinge er også inviteret med, så kom glad til en fredag øl - hver den første, og hils på hinanden og vores nabo by.


Bedste hilsner fra
Kattinge bylaug

Nyhedsbrev efterår 2021
Udgivet den 26. oktober 2020, af Kattinge Bylaug

Kære Kattinge folk

HALLOWEEN
Der skal jo lidt uhygge til, før der kan julehygges, og uhyggen bryder ud her på søndag i Kattinge. Trolde, hekse og zombier vil atter kommer og måske banke på jeres dør. Så vær beredt! Er man IKKE til uhygge, kan man blot undlade at sætte et lys eller et græskar foran huset. De fæle uhyre tiltrækkes kun af døre med lys eller græskar foran døren. Hele balladen starter søndag den 31. oktober på Grønningen klokken 17.30 hvor der vil blive tændt op i bålfadet.

JULEN
Vi mødes igen i år til julearrangement søndag den 28. november kl: 16:00 på Grønningen til æbleskiver og gløgg. Bemærk at vi har haft skrevet forkert dato på vores hjemmeside, men det er nu rettet til den rigtig dato. Husk at I altid kan læse om bylauget arrangementer på hjemmesiden under “Årshjulet” : http://www.kattingelandsby.dk


NYHEDER TIL DIN MAILBOX
Som noget nyt vil vi tilbyde mulighed for at få specifikke nyheder fra bestyrelse og/eller udvalg. Der har været et ønske om, at vi sender mere information ud til jer omkring det arbejde der sker i og omkring Kattinge bylaug. Da vi ikke ønsker at fylde jeres mailbox op med utrolig mange mails, har vi besluttet, at man selv skal tilmelde sig de emner, man vil modtage nyheder fra. Vi har nedenstående aktuelle emner man kan tilmelde sig.

Emner:
- Trafikudvalget - Vi arbejder for at dæmpe hastigheden i og omkring Kattinge
- Vild med vilje - etablering af vilde blomster på mindre områder på Grønningen.
- Bålplads - etablering af en midlertidig bålplads på Grønninge som forsøg
- Børne Bylaug og lege - holder jævnligt arrangementer for børn i byen
- Bestyrelsesmøde - info om bestyrelsesmøde i bylauget

Så hvis f.eks man ønsker at få mail fra børne bylauget omkring deres arrangementer og info omkring deres arbejde så skal man skrive en mail til kattinge.bylaug@gmail.com. I beskeden skal der stå hvem du er og hvilke emner man ønsker nyheder om fra - så tilmelder vi jer nyhedslisten.

Vi vil dog stadig tillade os at sende et generelt nyhedsbrev ud til alle et par gange om året.


Mange hilsner
Kattinge Bylaug
Kattinge byfest den 14. august 2021
Udgivet den 10. august 2020, af Kattinge Bylaug

Tiden er kommet - vi skal afholde den årlige byfest.

I år har Christian Dalby tilbudt at lave langtidsstegt gris og Andreas vil igen finde vin frem, som kan købes i baren. Der bliver selvfølgelig solgt Herslev øl i baren og som noget nyt, kan man også købe øl brygget af lokale fra byen.

Vi starter i år kl 14:00 med høstmarked. Alle dem der har lyst er velkommen til, at sætte en bod op og sælge ting og sager, legetøj, mad, kage m.m. Bylauget byder på kaffe og te til alle og ølhanerne er åbner.

Da vores gadekær fylder 80 år vil børne bylauget lave et stjerneløb for børnene, som skal hente ingredienser til lagkag, for senere så at bygge dem. Hvis der er nogen som gerne vil have besøg af nogle børne, som skal hente ingredienser i forskellige huse i Kattinge, så kontakt Sofie (Kattinge Bygade 14, sofieaa@gmail.com). Kl. 16 markerer gadekærets 80 års fødselsdag sammen med en skål.

Vi byder velkommen kl 18:30 og spiser sammen. Alle tager en madret med til den fælles buffet. Dem der ikke ønsker langtidsstegt gris, kan grill eget kød på grillen. Det vil koster 50 Kr pr. næse, at sætte tænderne i den langtidsstegte gris. Man skal ikke bestille kød på forhånd, man betale blot når man henter kødet.

Vi bygger igen i år en musikscene og alle er velkommen, til at gå op og spille en sang eller flere. Om aftenen spiller det lokale band ( Kattinge-jammer), så husk ørepropper, sikkerhedssko og “stage diving” udstyr.......hvis sådan noget findes.....

Bylauget opfordre til, at alle der har mulighed for, at deltage til opsætning og oprydningen møde op og giver en hånd med.


Program for opsætning og oprydning:

Telt, borde, stole og sceneopsætning - fredag kl. 17:00
Borddækning og pynt - lørdag kl. 10:00
Oprydning - søndag kl. 11:00
Telt nedtagning (hvis teltene var våde om formiddagen) - søndag kl. 16:00


Vi ses på Grønningen den 14. august til årets fest og den 15. august til oprydning ;)

Mange hilsner
Kattinge Bylaug
Sommerbrev fra Kattinge
Udgivet den 08. juni 2020, af Kattinge Bylaug
Kære Kattingefolk
Her er en lille sommer hilsen fra Kattinge bylaug, med seneste nyt om trafik og aktiviteter.


Trafik nyt i Kattinge
Så fik vi endelig 1 minus 2 vej gennem Kattinge - vi har dog forhørt os hos "Vej og Park" om de har mulighed for at tegne striberne bare lidt tydeligere....... Afventer stadig svar fra dem.

Vi håber selvfølgelig at de ikke har glemt os.


Arbejdeslørdag
Den 12 juni kl. 10:00 er der fælles arbejdes dag på Grønningen. Vi laver ikke mad i år, men køber lidt at drikker til den forhåbentlig varme sommerdag. Angående oprensning af gadekær så rydder vi kun halvdelen af sivene rundt om gadekæret. Sivene på øst og syd siden bliver stående. Der bliver også markeret områder, hvor græsset ikke skal slås i en periode. På den måde får vi en ide om, hvordan et vildt område, vil kunne se ud omkring gadekæret. Der vil blive talt mere om dette til generalforsamling i september.


Vi har følgende opgaver på programmet.

- Oprensning af gadekær/beskære siv
- Rosenbusken beskæres
- Infoskab sættes op - gammelt tages ned - bygget af Carsten C.
- Oprydning i skuret
- Male skuret
- Køre det gamle telt på genbrugspladsen
- Gennemgå træstammer
- Male borde/bænke
- Male fodboldmål
- Forberede scene til sommerfesten

Der vil blive hygge med børnene. De skal spise vandmelon og måske varme op til fodboldlandskamp med lidt bold, når vi har lavet opgaverne. Børnene starter samme tid som de voksne, og gå for os selv og snakker programmet igennem, når vi starter dagen op.

Opgaver for børnene:
- oprydning i fællesskur
- maling af vejskilt

Sankt Hans
Det store Sankt Hans bål er i år flyttet til Brians arealer. For dem der har lyst, så er der fællesspisning på Grønningen kl. 18, efterfulgt af bål afbrænding. Børne Bylauget laver stjerner til bålet som børnene kan bære ned til bålet.

Høstfesten den 14 August
Vi vil gerne gentage sidste års succes, så HUSK AT SÆT KRYDS den 14 August - I år byder vi på øl fra "Kattinge bryggerne", så kom og smag en ægte håndbryg. Der er bliver brygget foreskellige slags: hvedeøl, brown ale, IPA og porter.


I ønskes alle en dejlig sommer af

Kattinge bylaug
Kalenderen
Find vores aktiviteter her
Aktuelle emner
Aktuelle emner fra din by
Historie
Læs om byens historien
First slide
Flodemålsstenen
Flodemålsstenen var en tilhugget kampesten, der havde indhugget Københavns stadsvåben og årstallet 1784. Betydningen af denne begivenhed fremgår af, at den blev overværet af Københavns borgmester, birkedom-meren, godsforvalteren på Bistrupgaard og direktørerne for Kattinge Værk samt alle godsets bønder i Kattinge.
Stenen stod ved slusebroen indtil 1927, da blev flyttet til Sct. Hans Hospital.
Her fandt undertegnede den i 1993, og den 27. august 1996 blev den flyttet tilbage på sin oprindelige plads ved en højtidelighed, hvori bl.a. deltog borgmestrene fra Roskilde og Lejre, direktøren for Sankt Hans Hospital, de historiske foreninger i Lejre samt Kattinge Bylaug og mange borgere fra Kattinge.

Samtidig medførte udviklingen i 1800-tallet en nedlæggelse af valkemøllerne ved Kattinge Værk, mens grynmøllen ændrede sig til en mere traditionel mølle. I 1890 blev den flyttet til Kattinge, hvor møller Reimert opførte en vindmølle, der senere blev til en købmandshandel.
Årsagen til dette var, at Kattinge Værk blev købt af etatsråd C.W. Ferslew, der opførte en cellulosefabrik og flere nye bygninger ved værket, herunder en herskabelig beboelse, og anlagde haven og parken med udsigt over fjorden. Cellulosefabrikken var i drift indtil 1910, da den blev nedlagt på grund af nye toldregler, og samme år døde Ferslew.
Fra 1914 til 1917 blev hele ejendommen igen erhvervet af Københavns Kommune
Det moderne landsbysamfund
Efterkrigstiden var jo præget af høj økonomisk vækst, teknologiske fremskridt og overgang fra landbrug til industri og service, hvilket medførte en vandring fra land til by og et gennembrud for velfærdssamfundet, der samtidig medførte en stigende interesse for de kulturhistoriske og naturmæssige værdier. Endvidere har udviklingen af informationssamfundet muliggjort udflytning af virksomheder til landområderne.
Denne udvikling afspejles også i Kattinge, hvor landbruget ikke længere er det dominerende erhverv, idet alle gårdene blevet nedlagt som fuldtidslandbrug, og næsten alle ejendomme er blevet opkøbt af tilflyttere, der har deres job uden for lokalområdet. Endvidere er de gamle håndværk forsvundet, og møllen og købmandshandelen lukkede i hhv.1958 og 1992.
Bevarende lokalplan
1980’erne arbejdede bylauget og kommunen på en bevarende lokalplan for landsbyen, der dog ikke blev vedtaget, men den anvendes i såvel lokal- som regionplanlægningen.

Forsiden til bevaringsvejledningen og registreringerne for Kattinge Landsby, der fulgte med Lokaplanen og har været retningsgivende for planlægningen siden 1980'erne.

De senere års udvikling i landsbyen har forstærket behovet for en sådan bevarende lokalplan, og i august 2009 vedtog Lejre Kommune at udarbejde en sådan udgangspunktet er den gamle lokalplan.

Kattinge Værk blev anvendt af Sct. Hans Hospital frem til 1960’erne og anvendes nu som natur- og aktivitetscenter. Det i 1917 opførte elektricitetsværk – Slusehuset – anvendes til regulering af vandstanden, ligesom Roskilde Amt i 1990 byggede en fisketrappe. Tilbage står den gamle hovedbygning og Ferslews villa med tilhørende park I 1996 blev området overtaget af Skov- og Naturstyrelsen. I 1980 blev Boserupskoven og Kattinge søerne fredet, men Kattinge Værk blev undtaget herfra. Flere af bygningerne er tegnet af Martin Nyrop og burde være fredede.
Endelig blev det gamle Nebbe Slot fredet i 1970 og ligger nu som et gådefuldt minde fra middelalderen. Fjordlandskabet ved Kattinge Vig og Bognæs ligger stadig næsten uberørt hen og betegnes, for igen at citere Fredningsstyrelsen, som ”vel Sjællands mest yndefulde og
helstøbte fjordlandskab”.
Litteratur
Christensen, V., 1917: ”Kattinge Søer og Værk”. Historiske Medd. om Københavns Amt, 1917-18, Bind 6.
Færregaard, L., 1992: Lidt af Kattinges historie. Note.
La Cour, V., 1955: Nebbe. Historisk Samfund for Københavns Amt.
Linvald, A., 1932: Bistrup - Byens Gods. 1601-1931. Københavns Kommunalbestyrelse.
Refsgaard. M., 1994: Kattinge Værk og Søernes historie. Lokalhistorisk Kreds for Herslev Sogn. I Roskilde-samlingen, Roskilde Bibliotek.
___, 1996: ”Kattinge Landsby”; ”Nebbe Slot”; ”Kattinge Værk og Sø” og ”Flodemålsstenen”. Serie udgivet af "Det historiske landskab - museet uden vægge" i f. m Kulturby 96. I "Fra landsby til landsby langs åer, søer og strande - igennem marker og skove", Lejre Fredningsforening under redaktion af Jørgen Olsen, 1998.
___, 2005: Kattinge Landsby, Værk og Søer. Et lokalområde i økonomisk-historisk perspektiv. Aarhus.


[1] Dog kom 4 af gårdene i løbet af middelalderen kom ind under Roskilde Domkirke. I 1670 blev de kongelige rytterbønder, og i1694 kom de under Lindholm Gods, indtil de fra 1870-1912 blev solgt til selveje.

Udklip om Telefon Centralen i Kattinge (tilføjet jan 2016)
Kattinge Landsby, Værk og Søer
Kattinge Landsby med Kattinge Vig og Bognæs mod nord og Nebbe Slot samt Kattinge Værk og Sø mod nordøst.

Kattinge-området ligger ved Kattinge Vig og halvøen Bognæs i den inderste del af Roskilde Fjord. Området omfatter den gamle Kattinge Landsby, det middelalderlige Nebbe Slot og mølle- og industrianlægget Kattinge Værk samt Søerne, der via åsystemet strækker sig gennem det bakkede istidslandskab op til det sagnomspundne Lejre.
Kattinge er formentlig en af de smukkeste og bedst bevarede landsbyer i Danmark, og fjordlandskabet omkring Kattinge Vig og Bognæs betegnes af Fredningsstyrelsen som ”mere end et typisk og smukt dansk landskab, det er enestående.” Samtidig har området en spændende historie, der i det følgende skitseres i et bredere perspektiv.

Landskabet blev dannet ved afslutningen af den seneste istid, idet smeltevandet løb fra Lejre mod nord, hvorved det dannede å- og søsystemet til Kattinge Vig og ådalen til Lejre Vig.
I det 6. årtusinde f. Kr. trængte havet ind i Roskilde Fjod, hvilket medførte jæger- og fiskerbopladser langs kysterne. I bondestenalderen blev jægerne og fiskerne bofaste, idet der fra denne periode bl.a. er fundet lerskiver med soltegn, ligesom der er gravhøje fra bronzealderen og fund frajernalderen, da Kattinge formentlig blev grundlagt .
Fra vikingetidener der i den østlige ende af Store Kattinge Sø fundet rester af en kristen kirkegård fra 900-tallet.
Samtidig er Kattinge-søerne og åsystemet traditionelt blevet tillagt betydning som vikingernes vandvej til Lejre, idet det nuværende søsystem udgjorde den inderste “arm” af Kattinge Vig og strakte sig op til Lejre. I Pontoppidans “Danske Atlas” fra 1764 gives der således følgende beskrivelse (kap. XI):
"Haven ved Lethreborg giennemskiæres af Kornerup Aae, i en jevn Canal, som tager mod en temmelig Baad, hvilken derfra kannd gaae i Isefjorden .. Tilforn havde Kornerup Aae, som gaar forbi Leyre, været navigable og stor nok, til at tage mod de Tiders Snekker eller Krigs Skibe. Men da alle ferske Vande hertil Lands og andensteds, Kiendeligen formindskedes, saa flyttede Kongerne deres Boelig og tillige Landets beste Næring, til den næstliggende og allerede i Fremvext staaende Kiøbstad Roeskilde".

Tilsvarende beskrivelser gives i senere historiske fremstillinger, men i de senere år har den almindelige forestilling, i det mindste i Lejre, dog været, at indsejlingen er sket fra Lejre Vig gennem Lejre Å, muligvis kun op til den lavt beliggende Gevninge Kirke.

Nebbe Slot og Bistrup Mølle i middelalderen
I middelalderen skete der en udvidelse af landbrugsarealet og grundlæggelse af nye landsbyer og kirker, ligesom kongen og stormændene byggede slotte og borge.

Denne udvikling afspejles også i Kattinge, der først nævnes i 1289. I middelalderen hørte landsbyen under godset Nebbe Slot, der blev opført i 12-1300-tallet på landtangen eller “næbbet” ved udløbet fra de nuværende Kattinge Søer. Samtidig anlagdes en dæmning hen over udløbet, hvorved forbindelsen til fjorden blev afbrudt og søerne dannet.
Nebbe Slot
Slottet ses nu som de tre lave banker sydvest for slusen ved Kattinge Værk. Det var en typisk middelalderborg af “mottetypen”, idet der på den sydligste banke stod et forsvarstårn, motten, mens der på den midterste stod et forværk til selve borgen, der stod på den nordlige banke.
I 1364 blev Nebbe overtaget af Valdemar Atterdag, der indsatte en foged på Nebbegaard i Kattinge, men i 1375 blev borgen overdraget Roskilde-bispen - bl.a. som erstatning for København! – og styret fra Bistrupgaard ved Roskilde.
Nebbe er aldrig blevet undersøgt systematisk, men der er gjort en del fund, ligesom der opbevares munkesten og mønter fra Erik Klippings tid.
Efter bygningen af dæmningen blev afløbet fra søerne ledt ud i den østlige ende af Kattinge Sø og ned til Bistrupgaardpå det nuværende Sct. Hans Hospitals område, hvor det drev den gamle Bistrup Vandmølle.

Mølledammen havde også betydning for Bistrup som et kendt valfartssted i middelalderen, idet dens sivevand formentlig gav anledning til den kendte helligkilde, Christi Blods Kilde, der sammen med den anden attraktion, “Det Blødende Krucifiks”, tiltrak syndere og folk med dårligdomme fra nær og fjern, idet der samtidig blev afholdt store markedsdage, hvor man også kunne slå en handel af og forlyste sig på forskellig vis.
Efter Reformationen i 1536 forsøgte øvrigheden at komme disse valfarter med tilhørende markeder til livs; således raser den første evangeliske biskop i Roskilde, Peder Palladius, over Bistrup og skriver et sted:

“Gud give at Folk nu - i det klare Evangeliums Lys - vilde holde op med at bisse til det formaledidede (forbandede) Sted Bistrup og til andre saadanne Steder, hvor Djævlen og Paven har haft deres Kram og holdt Krohus og Horehus for alle dem, som ville bole dér med deres Afguder.”

Imidlertid kunne hverken denne salut eller Roskilde Landemode standse valfarterne til Bistrup. I 1594 befalede Frederik den II da, at Bistrup Kirke med Det Blødende Krucifiks skulle rives ned, og kort efter blev også landsbyen Bistrup nedlagt.
Hellligkilden forblev imidlertid på sit gamle sted, indtil mølledammen forsvandt!
Landsbyen før landbo-reformerne og Kattinge Værk
Efter Reformationen skete der en styrkelse af nationalstaten og kongemagten. Det økonomisk-politiske grundlag for dette var merkantilismen, der kan sammenfattes i målsætninger om positiv handelsbalance, selvforsyning og udvikling af indenlandsk industri samt stimulering af befolkningen. Den merkantilistiske politik var således rettet mod udviklingen af byerne, mens landbruget - der beskæftigede næsten 90 pct. af befolkningen – blev forsømt.

For Kattinge afspejler dette sig i bøndernes forhold og Kattinge Værk. Ved Reformationen blev Bistrupgaard overtaget af kronen, men i 1661 blev godset foræret til København som tak for byens indsats under svenskekrigene. Herved blev det meste af Kattinge underlagt magistraten.[1]

Der var oprindeligt 16 gårde i Kattinge, foruden huse til landarbejdere og håndværkere, der var placeret i en rundkreds omkring den åbne plads, forten, der blev benyttet som drikkested for kreaturerne og var landsbyens samlingssted.

Hver gård og de fleste huse havde et indhegnet stykke jord, toften, og uden om landsbyen lå bymarken, der blev dyrket i trevangssystemet, idet man skiftede mellem afgrøderne hvert år. Vangene var inddelt i mindre åse, der igen var inddelt i lige så mange agre, som der var gårde. Uden om bymarken lå overdrevet til græsning.
De enkelte gårdes jord var således spredt ud over bymarken, hvorved markarbejdet måtte ske i fællesskab. Det var en besværlig driftsform og høstudbyttet var kun 4-5 fold mod nu 25-30 fold, og når bondens udgifter var trukket fra, var der ikke noget tilovers til udvikling i landsbysamfundet, som det ses af et forenklet driftsregnskab:
Landsbyen blev styret af bylauget, der traf beslutninger om dyrkning af jorden, vedligeholdelse af vejene og stridigheder internt og med godset. Endvidere hjalp det under sygdom og nød og afholdt de årlige fester i form af fastelavnsgilde, ornegilde, Mikkelsgilde og julegilde.

En relativt ukendt del af dansk industrihistorie er det merkantilistiske mølleanlæg Kattinge Værk. I 1753 fik godsforvalter Henrik Rosted tilladelse til at anlægge to stampemøller ved Kattinge Sø, der blev opført i 1754 og 1761 ved en ny sluse, ligesom der i 1769 blev anlagt en grynmølle.
I 1768 overdrog Rosted værkerne til et interessentskab, idetkøberne var kongefamilien, adelen, Københavns borg-mester, landets førende jødiske rigmænd og andre standspersoner.
Stampemøllerne blev anvendt til valkning af klæde, hvorved forstås en behandling af vævede uldstoffer, der passerer gennem et stampeværk. Herefter udskylles valkemidlet, og tøjet rulles og udspændes til tørring. Klædet blev transporteret til og fra København, vel især fra de kongelige klædefabrikker.
Endvidere blev grynmøllen anvendt til maling af perlegryn, bankegryn og femerske gryn og var i samtiden “en stor Sjeldenhed”.
Værket var delvist en kongelig virksomhed, der havde en fast afsætning til staten, men samtidig førte Rosted en aktiv markedsføring for at afsætte produkterne. I pagt med tiden var han således både en merkantilistisk embedsmand og liberalistisk industrientreprenør.
Landboreformer
O. 1750 medførte bl.a. stig-ninger i kornpriserne og de fysiokratiske og humanistiske tanker en stigende interesse for landbruget og bøndernes for-hold, hvilket fra 1780’erne førte til de store landboreformer.
På Bistrup Gods blev disse allerede påbegyndt i 1760’erne. Udskiftningen af landsby-fællesskabet fandt sted fra 1786 til 1797 og indebar, at hver gård fik et stykke jord og bonden selv bestemte dyrkningen af det. Som det fremgår af udskiftningskortet, blev jorden delt i stjerneform, idet det blev nødvendigt at flytte 8 af gårdene ud på overdrevet.
Dette medførte samtidig, at den fælles dyrkning af jorden forsvandt. Samtidig skete der en forbedring af driftsformen. I 1865-66 blev gårdene i Kattinge solgt til selveje.
Reformerne medførte den ønskede forøgelse af udbyttet, hvorved bønderne fik bedre forhold, mens husmændene fik dårligere forhold.
Samtidig forsvandt en væsentlig del af landsbyfælles-skabet, hvorved bylauget gradvist mistede sin betydning.

Samtidig var der en række stridigheder mellem Kattinge Værk og bønderne om vandstanden i søerne, idet bønderne mente, at værket havde opstemmet vandet, hvorved deres engarealer var blevet oversvømmede.
I 1781 førte dette til en retssag, der først blev afsluttet i 1784 med et forlig. Den officielle fastsættelse af den nye vandstand fandt sted den 30. juli 1784, da der blev nedsat en såkaldt flodemaalssten ved slusebroen mellem Store og Lille Kattinge Sø.
Om Kattinge Bylaug
Kontakt informationer
Kattinge Bylaug
Formål:
Bylaugets formål er at varetage beboernes fælles interesser og styrke sammenholdet blandt beboerne.

Historie:
Det moderne Kattinge Bylaug blev dannet i 1979 med det formål at "varetage beboernes fælles interesser og styrke sammenholdet blandt beboerne".
Et af midlerne til dette er nærværende hjemmeside, der indeholder informationer om og billeder fra Kattinge - til glæde for os selv - og forhåbentlig andre på egnen og ude i den store verden.
Hjemmesiden opdateres typisk efter arrangementer med billeder eller lign. I starten af oktober skal du holde ekstra godt øje med hjemmesiden, hvor arrangements datoer for det nye år lægges op - husk straks at lægge arrangementerne ind i din kalender.


Du er altid velkommen til at kontakte bestyrelsen eller bylaugs kontakt personer

Oldermand:
Trine Dalby

Næstoldermand, kasserer:
Kitt Larsen

Bestyrelsesmedlemmer:
Trine Dalby
Kitt Larsen
Carsten Christensen
Mathilde Mei Jørgensen
Kirsten Østergaard Aarup

Trafikudvalg:
Jesper Tornberg
Carsten Christensen
Sara Sönnichsen
Mathilde Mei Jørgensen
Sofie Aalborg

Vild med vilje:
Anders Jørgensen
Sofie Aalborg
Carsten Christensen

Bålfad:
Vahid Raben
Andreas Wittus

Webmaster:
Michael Høien

Redaktør på nyhedsbrev:
Mathilde Mei Jørgensen

Ansvarlig for Infoteket:
Carsten Christensen

Børne Bylaug:
Ditte Thisgaard
Pernille Tornberg
Sofie Aalborg
Sara Sönnichsen

Sekretær:
Kirsten Østergaard Aarup
Kontakt person:
Trine Dalby via bylaugets email
Mail:
kattinge.bylaug@gmail.com
Hjemmeside:
http://www.kattingelandsby.dk
Facebook:
https://www.facebook.com/groups/kattingebylaug/
CVR:
36252200
Hjælp at hente
Hvordan installer jeg mobil app'en "Landsbylivet", så jeg kan finde aktiviteter og nyheder på mobilen?

  • Du henter app’en ved at klikke på enten Google Play eller AppStore
  • Når app'en er installeret og startet, klikker du på "Mine steder".
  • Klik på "Vælg" ved "Din kommune" og vælg derefter din kommune.
  • Klik på "Vælg" ved "Dine steder" og find Kattinge og vælg den.
  • Klik nu på Kattinge for opsætning af byen og find Kattinge Bylaug.
  • Til vælg nu Kattinge Bylaug.
  • Klik derefter på Kattinge Bylaug.
  • Vælg nu blandt vores aktuelle emner, du ønsker at lytte på. Så modtager du en notifikation, når vi har nyt om emnet.


Administrativ login
Klik her for at gå til login siden.